Întrebări frecvente

Traficul auto

Circulatia auto se efectueaza pe dreapta drumului. Legea elena sanctioneaza drastic conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice.

Cetatenii romani care au autoturisme inscrise in circulatie in Romania, pot circula in Republica Elena cel mult 6 luni, daca sunt turisti si nu au o resedinta legala in aceasta tara. Cetatenii romani care au resedinta legala in Republica Elena (carte de identitate pentru cetateni europeni, asigurare medicala IKA sau numar fiscal AFM) sunt obligati ca in termen de 6 luni, sa-si inscrie in circulatie, autoturismele proprietate personala care au placute romanesti de inmatriculare. Neinscrierea autoturismelor in termenul legal de 6 luni constituie contraventie vamala care se pedepseste cu plata unor amenzi consistente si confiscarea autoturismului.

 
Starea drumurilor: Republica Elena are o retea buna de drumuri, cu autostrazi care  asigura o legatura rapida si sigura intre principalele orase ale tarii.

 

Folosirea telefonului mobil la volan: Legislatia elena interzice folosirea telefonului mobil in timpul conducerii unui autoturism.

 

Aparatele anti-radar: Utilizarea aparatelor anti-radar si celor de detectare a radarului de catre conducatorii auto este interzisa prin lege.

 

Parcarea: Parcarea in locuri nepermise atrage după sine amenzi și totodată retinerea placutelor de inmatriculare.

 

Limitele de viteza: Depasirea vitezei legale cu 20 de km/h se pedepseste cu amenda. Viteza legala pe autostrada este de 120 km/h, insa trebuie avute in vedere si limitarile de viteza in portiunile accidentate sau in functie de starea vremii. Se aplica amenzi consistente pentru incalcarea linei duble, nerespectarea culorii rosii a semaforului, oprirea in locuri neamenajate.

 

Permisul de conducere romanesc este valabil in Republica Elena. Cetatenii romani care locuiesc legal in Republica Elena pot schimba permisul de conducere romanesc cu cel elen.

 

Informatii in cazul producerii unor accidente de circulatie: In cazul accidentelor de circulatie, chiar si cele minore, prezenta politiei este obligatorie. In caz de accident completati, impreuna cu partea implicata, formularul tip pentru accidente pus la dispozitie de firmele locale de asigurari. Notati elementele de identificare ale partii implicate in accident si firmei la care aceasta are asigurare. Daca in urma accidentului au rezultat raniti, conducatorul auto poate fi retinut si prezentat tribunalului, care va stabili responsabilitatea. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Republica Elena, care este inscris in cartea verde. Pastrati toate documentele privind producerea accidentului pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

              

Servicii consulare pe bază de programare

13.01.2017

Vă facem cunoscut că, începând cu data de 1 februarie 2017, TOATE serviciile consulare vor fi procesate NUMAI pe bază de programare. …

Ceremonia de predare a președinției IHRA

15.03.2017

La data de 15 martie a.c., la sediul Muzeului Evreiesc din Atena a avut loc un eveniment de marcare simbolică, pe plan local, a…

Participarea Ambasadorului României la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului desfășurate în Atena

30.01.2017

În contextul manifestărilor organizate în R. Elenă cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului,…

Ghișeul consular online

20.01.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice…