Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relațiile româno-elene au o istorie seculară, facilitată de proximitatea geografică și cimentată de legăturile culturale, economice și politice. Aceste relații au caracter de continuitate, coborând în epoca Imperiului Bizantin, trecând prin domniile prinților de origine greacă în Țara Românească și Moldova din secolele XVIII-XIX și continuând până în epoca modernă și contemporană.

Existența unei numeroase comunități elene omniprezente în viața socio-economică și culturală a Principatelor Române reprezintă o altă mărturie a lianturilor solide care unesc cele două țări. Numele a numeroase personalități care au marcat istoria Greciei se leagă și de România, precum doctorul Apostol Arsache (Apostolos Arsakis), devenit în 1862 prim-ministru interimar al României, sau Evangelos Zappas, care a sprijinit activitatea Academiei Române, finanțând, printre altele, și publicarea, în 1869, a gramaticii limbii române scrise de Timotei Cipariu.

La începutul epocii moderne, cele două popoare reușesc să își afirme independența de sub dominația otomană, Grecia în 1830, iar România în 1878. Făurirea celor două state independente dă un nou impuls dialogului diplomatic bilateral, momentul de referință constituindu-l anul 1880 care marchează stabilirea oficială a relațiilor diplomatice dintre România și Grecia prin deschiderea de legații la Atena și București.

Revelatoare pentru viziunea comună asupra păcii în Balcani este și semnarea, la Atena, la 9 februarie 1934, a Pactului Înțelegerii Balcanice, tratat care aducea împreună, într-o întreprindere defensivă de securitate, România, Grecia, Iugoslavia și Turcia.

După decembrie 1989, raporturile româno-elene au cunoscut o nouă dinamică, reflectată în intensificarea dialogului bilateral, precum și în sprijinul constant acordat de autoritățile de la Atena aspirațiilor de integrare euro-atlantică ale României. Semnificativă pentru noua deschidere a fost vizita efectuată la București, la 19 ianuarie 1990, de către ministrul elen al afacerilor afacerilor externe de la acea dată, Antonis Samaras, aceasta fiind prima vizită oficială a unui demnitar străin în România imediat după evenimentele din decembrie 1989.

Parametrii excelenți ai relației româno-elene sunt definiți de apartenența comună la ONU, UE, NATO, de cooperarea în cadrul diferitelor organizații regionale (SEECP, OCEMN), precum și de concertarea eforturilor la nivel european și internațional, substanțiată pe abordări politice convergente și subsumată obiectivului comun de promovare a valorilor democratice și stabilității.

În prim plan

Procedura de exercitare a dreptului de vot prin corespondență (Legea nr. 288/2015, art.10-15)

08.08.2019

”Articolul 10 (1) Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt…

Alegeri prezidențiale 2019: 3 modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate

07.08.2019

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, la alegerile …

ANUNȚ: Secția Consulară va fi închisă pe 15 și 16 august 2019

06.08.2019

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Secția consulară din cadrul Ambasadei României la Atena nu va efectua program …

Participarea Ambasadorului României la ceremonia de preluare a PRES FI

01.07.2019

La 1 iulie a.c., Ambasadorul Lucian Fătu a participat la un eveniment cu pronunțat caracter interactiv organizat la Atena de către…