Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relațiile româno-elene au o istorie seculară, facilitată de proximitatea geografică și cimentată de legăturile culturale, economice și politice. Aceste relații au caracter de continuitate, coborând în epoca Imperiului Bizantin, trecând prin domniile prinților de origine greacă în Țara Românească și Moldova din secolele XVIII-XIX și continuând până în epoca modernă și contemporană.

Existența unei numeroase comunități elene omniprezente în viața socio-economică și culturală a Principatelor Române reprezintă o altă mărturie a lianturilor solide care unesc cele două țări. Numele a numeroase personalități care au marcat istoria Greciei se leagă și de România, precum doctorul Apostol Arsache (Apostolos Arsakis), devenit în 1862 prim-ministru interimar al României, sau Evangelos Zappas, care a sprijinit activitatea Academiei Române, finanțând, printre altele, și publicarea, în 1869, a gramaticii limbii române scrise de Timotei Cipariu.

La începutul epocii moderne, cele două popoare reușesc să își afirme independența de sub dominația otomană, Grecia în 1830, iar România în 1878. Făurirea celor două state independente dă un nou impuls dialogului diplomatic bilateral, momentul de referință constituindu-l anul 1880 care marchează stabilirea oficială a relațiilor diplomatice dintre România și Grecia prin deschiderea de legații la Atena și București.

Revelatoare pentru viziunea comună asupra păcii în Balcani este și semnarea, la Atena, la 9 februarie 1934, a Pactului Înțelegerii Balcanice, tratat care aducea împreună, într-o întreprindere defensivă de securitate, România, Grecia, Iugoslavia și Turcia.

După decembrie 1989, raporturile româno-elene au cunoscut o nouă dinamică, reflectată în intensificarea dialogului bilateral, precum și în sprijinul constant acordat de autoritățile de la Atena aspirațiilor de integrare euro-atlantică ale României. Semnificativă pentru noua deschidere a fost vizita efectuată la București, la 19 ianuarie 1990, de către ministrul elen al afacerilor afacerilor externe de la acea dată, Antonis Samaras, aceasta fiind prima vizită oficială a unui demnitar străin în România imediat după evenimentele din decembrie 1989.

Parametrii excelenți ai relației româno-elene sunt definiți de cooperarea în cadrul diferitelor organizații regionale (SEECP, OCEMN), precum și de concertarea la nivel european și internațional, substanțiată pe abordări politice convergente și subsumată obiectivului comun de promovare a valorilor democratice și stabilității.

 

 

Servicii consulare pe bază de programare

13.01.2017

Vă facem cunoscut că, începând cu data de 1 februarie 2017, TOATE serviciile consulare vor fi procesate NUMAI pe bază de programare. …

Ceremonia de predare a președinției IHRA

15.03.2017

La data de 15 martie a.c., la sediul Muzeului Evreiesc din Atena a avut loc un eveniment de marcare simbolică, pe plan local, a…

Participarea Ambasadorului României la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului desfășurate în Atena

30.01.2017

În contextul manifestărilor organizate în R. Elenă cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului,…

Ghișeul consular online

20.01.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice…