Prima pagină

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relațiile româno-elene au o istorie seculară, facilitată de proximitatea geografică și cimentată de legăturile culturale, economice și politice. Aceste relații au caracter de continuitate, coborând în epoca Imperiului Bizantin, trecând prin domniile prinților de origine greacă în Țara Românească și Moldova din secolele XVIII-XIX și continuând până în epoca modernă și contemporană.

Existența unei numeroase comunități elene omniprezente în viața socio-economică și culturală a Principatelor Române reprezintă o altă mărturie a lianturilor solide care unesc cele două țări. Numele a numeroase personalități care au marcat istoria Greciei se leagă și de România, precum doctorul Apostol Arsache (Apostolos Arsakis), devenit în 1862 prim-ministru interimar al României, sau Evangelos Zappas, care a sprijinit activitatea Academiei Române, finanțând, printre altele, și publicarea, în 1869, a gramaticii limbii române scrise de Timotei Cipariu.

La începutul epocii moderne, cele două popoare reușesc să își afirme independența de sub dominația otomană, Grecia în 1830, iar România în 1878. Făurirea celor două state independente dă un nou impuls dialogului diplomatic bilateral, momentul de referință constituindu-l anul 1880 care marchează stabilirea oficială a relațiilor diplomatice dintre România și Grecia prin deschiderea de legații la Atena și București.

Revelatoare pentru viziunea comună asupra păcii în Balcani este și semnarea, la Atena, la 9 februarie 1934, a Pactului Înțelegerii Balcanice, tratat care aducea împreună, într-o întreprindere defensivă de securitate, România, Grecia, Iugoslavia și Turcia.

După decembrie 1989, raporturile româno-elene au cunoscut o nouă dinamică, reflectată în intensificarea dialogului bilateral, precum și în sprijinul constant acordat de autoritățile de la Atena aspirațiilor de integrare euro-atlantică ale României. Semnificativă pentru noua deschidere a fost vizita efectuată la București, la 19 ianuarie 1990, de către ministrul elen al afacerilor afacerilor externe de la acea dată, Antonis Samaras, aceasta fiind prima vizită oficială a unui demnitar străin în România imediat după evenimentele din decembrie 1989.

Parametrii excelenți ai relației româno-elene sunt definiți de apartenența comună la ONU, UE, NATO, de cooperarea în cadrul diferitelor organizații regionale (SEECP, OCEMN), precum și de concertarea eforturilor la nivel european și internațional, substanțiată pe abordări politice convergente și subsumată obiectivului comun de promovare a valorilor democratice și stabilității.

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Limbii Elene

11.02.2020

10 februarie 2020 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 10 februarie a.c., un mesaj prilejul Zilei…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

13.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul …

Eveniment de comemorare a celei de-a 30-a aniversări a căderii comunismului în Europa Centrală și de Est (Atena, 27 noiembrie 2019)

09.12.2019

La data de 27 noiembrie 2019, Ambasada României la Atena a organizat, împreună cu Ambasadele în R. Elenă ale Slovaciei, Poloniei,…

Ziua Armatei Romaniei

28.10.2019

În data de joi, 24 octombrie 2019, Ambasada României la Atena a găzduit recepția prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României. …