Republica Elenă

Condiţii de călătorie

Cetațenii români pot călători în Republica Elenă fără viză. Intrarea în Republica Elenă este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate. Pentru verificarea condițiilor particulare de ședere și intrare prevăzute de legislația elenă vă recomandăm să consultați și informațiile oficiale oferite de autoritățile elene: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene (www.mfa.gr) și Ambasada Republicii Elene în Romania (www.grembassy.ro).

În cazul în care cetățenii români doresc să se stabilească pentru o perioadă mai îndelungată în Republica Elenă, li se recomandă să contacteze Ambasada României din Atena și să transmită principalele coordonate, pentru a putea fi anunțați în cazul apariției unor situații de urgentă, în care este necesară asigurarea asistenței consulare de către misiunea diplomatică română.

 

Condiții privind traficul auto:

Circulația auto se efectuează pe dreapta drumului.
Legea elenă sancționează drastic conducatorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.  
Cetățenii români care au autoturisme înscrise în circulație în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turiști și nu au o rezidență legală în această țară.
Cetățenii români care au rezidență legală sau domiciliul în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetățeni europeni, asigurare medicală IKA sau număr fiscal AFM) sunt obligați ca, imediat după intrarea pe teritoriul elen, să se prezinte la primul birou vamal în vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehiculului.
Folosirea de către rezidenții români în Grecia a autovehiculelor cu numere de înmatriculare românești, fără înregistrarea imediată la autorități, este interzisă și atrage amenzi foarte mari precum și confiscarea autovehiculului.
Recomandăm tuturor cetățenilor români, rezidenți sau cu domiciliul în Grecia, să se informeze cu strictețe asupra prevederilor legii elene, înainte de a se deplasa cu un autoturism cu numere de înmatriculare românești în Grecia.

Accesați informațiile utile de călătorie la adresa:

/sites/atena.mae.ro/files/informatii_utile_de_călătorie_ultim.doc

 

În prim plan

Procedura de exercitare a dreptului de vot prin corespondență (Legea nr. 288/2015, art.10-15)

08.08.2019

”Articolul 10 (1) Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt…

Alegeri prezidențiale 2019: 3 modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate

07.08.2019

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, la alegerile …

ANUNȚ: Secția Consulară va fi închisă pe 15 și 16 august 2019

06.08.2019

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Secția consulară din cadrul Ambasadei României la Atena nu va efectua program …

Participarea Ambasadorului României la ceremonia de preluare a PRES FI

01.07.2019

La 1 iulie a.c., Ambasadorul Lucian Fătu a participat la un eveniment cu pronunțat caracter interactiv organizat la Atena de către…