Republica Elenă

Condiţii de călătorie

 

Cetatenii romani pot calatori in Republica Elena fara viza. Intrarea in Republica Elena este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate. Pentru verificarea conditiilor particulare de sedere si intrare prevazute de legislatia elena va recomandam sa consultati si informatiile oficiale oferite de autoritatile elene: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene (www.mfa.gr) și Ambasada Republicii Elene in Romania (www.grembassy.ro).

In cazul in care cetatenii romani doresc sa se stabileasca pentru o perioada mai indelungata in Republica Elena, li se recomanda sa contacteze Ambasada Romaniei din Atena si sa transmita principalele coordonate, pentru a putea fi anuntati in cazul aparitiei unor situatii de urgenta, in care   este necesara asigurarea asistentei consulare de catre msiunea diplomatica romana.

 

Condiții privind traficul auto:

Circulatia auto se efectueaza pe dreapta drumului.
Legea elena sanctioneaza drastic conducatorii auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice.  
Cetatenii romani care au autoturisme inscrise in circulatie in Romania pot circula in Republica Elena cel mult 180 de zile, daca sunt turisti si nu au o rezidenta legala in aceasta tara.
Cetatenii romani care au rezidenta legala sau domiciliul in Republica Elena (carte de identitate pentru cetateni europeni, asigurare medicala IKA sau numar fiscal AFM) sunt obligați ca, imediat dupa intrarea pe teritoriul elen, sa se prezinte la primul birou vamal in vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehicolulului.
Folosirea de catre rezidentii romani in Grecia a autovehicolelor cu numere de inmatriculare romanesti, fara inregistrarea imediata la autoritati, este interzisa și atrage amenzi foarte mari precum si confiscarea autovehicolului.
Recomandam tuturor cetatenilor romani, rezidenti sau cu domiciliul in Grecia, sa se informeze cu strictete asupra prevederilor legii elene, inainte de a se deplasa cu un autoturism cu numere de inmatriculare romanesti in Grecia.

Accesați informațiile utile de călatorie la adresa:

/sites/atena.mae.ro/files/informatii_utile_de_călătorie_ultim.doc

 

 

Servicii consulare pe bază de programare

13.01.2017

Vă facem cunoscut că, începând cu data de 1 februarie 2017, TOATE serviciile consulare vor fi procesate NUMAI pe bază de programare. …

Ceremonia de predare a președinției IHRA

15.03.2017

La data de 15 martie a.c., la sediul Muzeului Evreiesc din Atena a avut loc un eveniment de marcare simbolică, pe plan local, a…

Participarea Ambasadorului României la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului desfășurate în Atena

30.01.2017

În contextul manifestărilor organizate în R. Elenă cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului,…

Ghișeul consular online

20.01.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice…