Republica Elenă

Condiţii de călătorie

Cetațenii români pot călători în Republica Elenă fără viză. Intrarea în Republica Elenă este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate. Pentru verificarea condițiilor particulare de ședere și intrare prevăzute de legislația elenă vă recomandăm să consultați și informațiile oficiale oferite de autoritățile elene: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene (www.mfa.gr) și Ambasada Republicii Elene în Romania (www.grembassy.ro).

În cazul în care cetățenii români doresc să se stabilească pentru o perioadă mai îndelungată în Republica Elenă, li se recomandă să contacteze Ambasada României din Atena și să transmită principalele coordonate, pentru a putea fi anunțați în cazul apariției unor situații de urgentă, în care este necesară asigurarea asistenței consulare de către misiunea diplomatică română.

 

Condiții privind traficul auto:

Circulația auto se efectuează pe dreapta drumului.
Legea elenă sancționează drastic conducatorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.  
Cetățenii români care au autoturisme înscrise în circulație în România pot circula în Republica Elenă cel mult 180 de zile, dacă sunt turiști și nu au o rezidență legală în această țară.
Cetățenii români care au rezidență legală sau domiciliul în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetățeni europeni, asigurare medicală IKA sau număr fiscal AFM) sunt obligați ca, imediat după intrarea pe teritoriul elen, să se prezinte la primul birou vamal în vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehiculului.
Folosirea de către rezidenții români în Grecia a autovehiculelor cu numere de înmatriculare românești, fără înregistrarea imediată la autorități, este interzisă și atrage amenzi foarte mari precum și confiscarea autovehiculului.
Recomandăm tuturor cetățenilor români, rezidenți sau cu domiciliul în Grecia, să se informeze cu strictețe asupra prevederilor legii elene, înainte de a se deplasa cu un autoturism cu numere de înmatriculare românești în Grecia.

Accesați informațiile utile de călătorie la adresa:

/sites/atena.mae.ro/files/informatii_utile_de_călătorie_ultim.doc

 

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Limbii Elene

11.02.2020

10 februarie 2020 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 10 februarie a.c., un mesaj prilejul Zilei…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

13.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul …

Eveniment de comemorare a celei de-a 30-a aniversări a căderii comunismului în Europa Centrală și de Est (Atena, 27 noiembrie 2019)

09.12.2019

La data de 27 noiembrie 2019, Ambasada României la Atena a organizat, împreună cu Ambasadele în R. Elenă ale Slovaciei, Poloniei,…

Ziua Armatei Romaniei

28.10.2019

În data de joi, 24 octombrie 2019, Ambasada României la Atena a găzduit recepția prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României. …