Actualitatea ambasadei

Expoziția de pictură a artistului Gabriel Grama

La data de 21 aprilie 2015, a fost inaugurată, la Centrul Cultural Melina din Atena, expoziția de pictură a tânărului artist român Gabriel Grama.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în colaborare cu Organizația pentru Cultură, Sport și Tineret a Primăriei Atena, OPANDA și s-a bucurat de o participare numeroasă, de peste 200 de persoane. Expoziția se înscrie în seria de acțiuni culturale organizate de Ambasadă pentru promovarea valorilor culturale ale comunității românești din Grecia.

Au fost prezenți ambasadori și membri ai Corpului Diplomatic elen și acreditat, Președinți și membri ai Asociațiilor comunității românești din Grecia, reprezentanții presei române din Grecia și ai mediului de afaceri, precum și personalități din mediul cultural și de presă elen și alți colaboratori ai Ambasadei.

Au luat cuvântul Ambasadorul României, Președintele OPANDA, Christos Tendomas, Vice-președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Grecia, Kostas Varelas, criticul de artă Ira Papapostolou și artistul expozant.

Ambasadorul României a apreciat contribuția artistului român Gabriel Grama la promovarea valorilor culturii române în Grecia precum și la dezvoltarea cooperării culturale dintre România și Grecia, salutând totodată colaborarea foarte bună a acestuia la o serie de activități culturale ale Ambasadei.

Președintele OPANDA, Christos Tendomas, a apreciat, în discursul său, organizarea acestei expoziții care prezintă publicului elen lucrările de excepție ale unui artist român care este și membru al Uniunii Artișilor Plastici din Grecia și a încurajat continuarea colaborării excelente, stabilite între Ambasadă și OPANDA.

Vice-Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Grecia (UAPG), Kostas Varelas, a reliefat colaborarea foarte bună cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și a exprimat interesul pentru continuarea dezvoltării dialogului și a cooperării prin participarea la expoziții și simpozioane în ambele țări. A salutat participarea a patru artiști plastici din Grecia la tabăra de pictură de la Câmpulung, în 2014. Totodată, a subliniat că Uniunea Artiștilor Plastici din Grecia este onorată să îl aibă ca membru pe Gabriel Grama, un artist român stabilit în Grecia și a făcut cunoscut că UAPG este deschisă să primească în rândul său membri din alte țări, deoarece aceasta contribuie la dezvoltarea schimburilor culturale, expoziția inaugurată fiind un exemplu în acest sens.

În încheierea evenimentului, a fost oferit un cocktail de către reprezentanții firmelor românești de profil din Atena (Lefrumarin, Restaurantul Dorna, Carpathian Bakery). 

Gabriel Grama, originar din Piatra Neamț, a absolvit în anul 2000 Universitatea de Arte ''George Enescu''  din Iasi și este licențiat în sculptură. Este membru al Uniunii Artiștilor Platisici Eleni și lucrează în Grecia de peste 14 ani, fiind profesor de arte. Prin lucrările sale, promovează atât valorile școlii române de arte plastice, cât și o sinergie a culturii și tradițiilor române, elene, balcanice dar și universale, printr-o pictură modernă și originală care impresionează prin culoare, dinamism, mesaje și simbolism. Criticul de artă, Ira Papapostolou distinge în pictura sa ''o îmbinare de imagini și amintiri colorate tradițional, unde dansurile și obiceiurile de iarnă românești se îmbină cu mitologiile mediteraneene și balcanice. Formele sunt sculpturale, contrastele sunt puternice și liniarismul bizantin este prezent în toate lucrările. În opera sa, uneori omul este apăsat de civilizaţia creată chiar de el, alteori se eliberează de ea, dansând frenetic''.

Expoziția va fi deschisă până la data de 30 aprilie 2015.

Fotocronica https://atena.mae.ro/node/997


   

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

13.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul …

Eveniment de comemorare a celei de-a 30-a aniversări a căderii comunismului în Europa Centrală și de Est (Atena, 27 noiembrie 2019)

09.12.2019

La data de 27 noiembrie 2019, Ambasada României la Atena a organizat, împreună cu Ambasadele în R. Elenă ale Slovaciei, Poloniei,…

Ziua Armatei Romaniei

28.10.2019

În data de joi, 24 octombrie 2019, Ambasada României la Atena a găzduit recepția prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României. …

Procedura de exercitare a dreptului de vot prin corespondență (Legea nr. 288/2015, art.10-15)

08.08.2019

”Articolul 10 (1) Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt…