Actualitatea ambasadei

Ziua Armatei Romaniei

În data de joi, 24 octombrie 2019, Ambasada României la Atena a găzduit recepția prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României.

Acest eveniment a fost organizat de ataşatul apărării, militar, aero şi naval în Republica Elenă, colonel dr.ing. Florin-Ion MARINESCU, fiind onorat de prezența a numeroşi invitaţi din mediul politic, diplomatic şi militar, precum şi de ataşaţii apărării din cadrul misiunilor diplomatice cu reședința la Atena.

Data de 25 octombrie reprezintă un moment de referinţă în istoria Armatei Române şi, implicit, a poporului român, anul acesta împlinindu-se 75 de ani de când ostaşii noştri au eliberat ultima parte a teritoriului naţional aflată sub ocupaţie străină: oraşele Carei si Satu-Mare. Participarea României la cel de-al Doilea Război Mondial s-a desfăşurat până în data de 12 mai 1945, perioadă în care ostaşii români au luptat pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi a unor zone din Austria, lupte soldate cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

Devenită simbol, ziua de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca fiind ziua în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei. Este ziua în care poporul român reafirmă cu mândrie eroismul militarilor români şi împlinirea idealurilor sale de unitate, suveranitate şi integritate teritorială.

Eroismul Armatei Române, animat de dorinţa de reîntregire a României, au făcut ca poporul nostru să-şi vadă visul împlinit cu preţul sacrificiului suprem. Prin urmare, avem datoria să preţuim această moştenire realizată cu îndârjire de străbunii noștri şi aşa cum spunea marele istoric şi om politic Nicolae Titulescu: „Fiecare îşi are misiunea sa. Cu toţii uniţi, cum ne-am putea îndoi de succes?

În prezent, România, stat membru UE şi NATO, este un pilon de stabilitate în regiune, îndeplinindu-şi angajamentele asumate faţă de aliaţi şi parteneri. Prin participarea activă în cadrul misiunilor internaţionale în Afganistan, Balcani, Orientul Mijlociu, Marea Mediterană şi, recent, în Africa, România a demonstrat că este un actor important în menţinerea păcii şi securităţii în lume.

Trăiască Armata Română !

Fotocronica evenimentului

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Limbii Elene

11.02.2020

10 februarie 2020 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 10 februarie a.c., un mesaj prilejul Zilei…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

13.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul …

Eveniment de comemorare a celei de-a 30-a aniversări a căderii comunismului în Europa Centrală și de Est (Atena, 27 noiembrie 2019)

09.12.2019

La data de 27 noiembrie 2019, Ambasada României la Atena a organizat, împreună cu Ambasadele în R. Elenă ale Slovaciei, Poloniei,…

Ziua Armatei Romaniei

28.10.2019

În data de joi, 24 octombrie 2019, Ambasada României la Atena a găzduit recepția prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României. …