Actualitatea ambasadei

Alegeri prezidențiale 2019: 3 modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 se vor aplica noi prevederi pentru exercitarea dreptului de vot. Astfel, pe lângă votul tradițional (exprimat la orice secție de votare), la alegerile pentru Președintele României din 10 noiembrie 2019, cetățenii români aflați în străinătate au posibilitatea să voteze prin corespondență și să solicite înființarea de secții de votare în străinătate.

IMPORTANT: este obligatorie înregistrarea pe portalul creat și administrat de Autoritatea Electorală Permanentă/AEP (https://www.votstrainatate.ro/) pentru a putea vota prin corespondență sau pentru a putea vota la o secție de votare înființată ca urmare a cererii a cel puțin 100 de alegători înregistrați. Data limită pentru înscriere este 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).

Detalii cu privire la cele 3 modalități de exercitare a dreptului de vot și procedura de înregistrare pe platforma electronică AEP:

 1. Înregistrarea pentru votul prin corespondență
 • Pentru a putea vota prin corespondență, alegătorii din străinătate TREBUIE să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător prin corespondență, pe portalul https://www.votstrainatate.ro/ (administrat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă). Data limită pentru înscrierea ca alegător prin corespondență este 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).
 • Pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență este necesară înscrierea în formularul on-line a numelui, prenumelui, codului numeric personal, la care se  anexează o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate, precum și o copie/fotografie a documentului care atestă dreptul de ședere în străinătate. Lista documentelor eliberate de autoritățile străine care atestă dreptul de ședere este cuprinsă în Ordinul MAE nr. 1627/26.08.2019 (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/alegeri_2019/omae_1627_2019_cu_anexe.pdf)
 • După înregistrarea pe https://www.votstrainatate.ro/, alegătorul va primi un e-mail de la Autoritatea Electorală Permanentă, cu un link de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Atenție, linkul de validare este valabil doar 24 de ore!
 • După ce Autoritatea Electorală Permanentă înregistrează cererea alegătorului, va verifica informațiile furnizate și va trimite alegătorului un nou e-mail de finalizare a cererii de înregistrare ca alegător prin corespondență.
 • Cetățeanul român cu drept de vot care s-a înregistrat ca alegător prin corespondență va primi la adresa furnizată toate documentele necesare pentru votul prin corespondență, precum și instrucțiuni de completare și transmitere a votului (pentru ambele tururi ale alegerilor).
 • Alegătorul care se înregistrează pentru votul prin corespondență are două opțiuni pentru a trimite plicul cu votul său:
  • în România (plicul este autoadresat și nu implică un cost suplimentar) sau
  • la misiunea diplomatică din țara în care se află, personal sau prin poștă (urmând ca alegătorul să suporte costurile).
 • ATENȚIE! Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure că trimite (în România sau la misiunea diplomatică) plicul cu votul său în timp util, astfel încât el să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență cel mai târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, plicurile sosite după această dată fiind anulate.
 • IMPORTANT! Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență vor primi notificări pe e-mail de la Autoritatea Electorală Permanentă dacă opțiunea lor de vot a fost înregistrată sau nu de biroul electoral pentru votul prin corespondență. Dacă votul lor nu a fost înregistrat la biroul electoral pentru votul prin corespondență, vor putea să voteze la orice secție organizată în străinătate.
 • Alegătorii care se înregistrează ca alegător prin corespondență vor fi înscriși pe listele electorale permanente pentru votul prin corespondență.
 • Procedura de înregistrare ca alegător prin corespondență este detaliată pe portalul www.votstrainatate.ro, iar pentru eventuale întrebări AEP a pus la dispoziția alegătorilor adresa de e-mail: contact@votstrainatate.ro

 

 1. Înregistrarea pentru solicitarea înființării unei secții de votare în statul/localitatea de domiciliu/reședință
 • Cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, poate solicita organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze. Pentru a solicita înființarea unei secții de votare alegătorii din străinătate TREBUIE să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, pe portalul https://www.votstrainatate.ro/ (administrat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă). Data limită pentru înscrierea ca alegător în străinătate este 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).
 • Pentru localitățile sau grupurile de localități în care s-au înscris în Registrul electoral pe portalul https://www.votstrainatate.ro/ cel puțin 100 de alegători cu opțiunea înființării unei secții de votare, se organizează una sau mai multe secții. Lista acestor secții de votare este stabilită de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza înregistrărilor din https://www.votstrainatate.ro/.
 • Dacă în localitatea unde își are sediul misiunea diplomatică, oficiul consular, secția consulară sau institutul cultural se înregistrează în Registrul electoral pe portalul https://www.votstrainatate.ro/ mai puțin de 300 de alegători, aceștia vor fi arondați la secția de votare de la ambasadă/consulat/ICR.
 • Pentru înregistrarea ca alegător la o secție din străinătate este necesară înscrierea în formularul on-line a numelui, prenumelui, codului numeric personal, la care se anexează o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate.
 • Alegătorul care s-a înregistrat pe portalul https://www.votstrainatate.ro/ cu solicitarea de înființare a unei secții de votare poate vota, la alegerile prezidențiale, și la altă secție organizată în străinătate, nu doar la cea înființată ca urmare a cererii acestuia.
 • Alegătorii care se înregistrează în Registrul electoral ca alegători în străinătate vor fi înscriși în listele electorale permanente din străinătate.
 • Procedura de înregistrare ca alegător la o secție de votare din străinătate este detaliată pe portalul www.votstrainatate.ro, iar pentru eventuale întrebări AEP a pus la dispoziția alegătorilor adresa de e-mail: contact@votstrainatate.ro  

 

 1. Votul tradițional la secția de votare
 • Cetățenii români aflați în străinătate în perioada alegerilor pot vota la oricare secție de votare ce va fi organizată în străinătate, în baza unui act de identitate românesc, valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, carnetul de serviciu militar.
 • Pentru a-și exercita dreptul de vot cetățenii români trebuie să aibă 18 ani, împliniți în ziua alegerilor inclusiv.
 • Se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care va semnala cazuri deosebite precum: alegătorul nu a împlinit 18 ani, alegătorul are drepturile electorale interzise, alegătorul a mai votat la același scrutin, alegătorul figurează că a votat prin corespondență.
 • Alegătorii prezintă actul de identitate operatorului de calculator, care asigură scanarea acestora sau introducerea manuală a datelor personale ale alegătorilor în SIMPV.
 • Listele electorale suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV, iar alegătorii vor semna pe un dispozitiv electronic.
 • Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise pe durata a 3 zile (pentru fiecare tur):
  • Vineri între orele12.00 și 21.00
  • Sâmbătă între orele 7.00 și 21.00
  • Duminică între orele 7.00 și 21.00
 • Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.

În prim plan

Procedura de exercitare a dreptului de vot prin corespondență (Legea nr. 288/2015, art.10-15)

08.08.2019

”Articolul 10 (1) Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului sunt…

Alegeri prezidențiale 2019: 3 modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate

07.08.2019

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, la alegerile …

ANUNȚ: Secția Consulară va fi închisă pe 15 și 16 august 2019

06.08.2019

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Secția consulară din cadrul Ambasadei României la Atena nu va efectua program …

Participarea Ambasadorului României la ceremonia de preluare a PRES FI

01.07.2019

La 1 iulie a.c., Ambasadorul Lucian Fătu a participat la un eveniment cu pronunțat caracter interactiv organizat la Atena de către…